În ceea ce privește costul de construcție a unei astfel de case, acesta este cu 7-10% mai ridicat decât cel alocat unei case tradiționale. Cu toate acestea, este o investiție pe care clientul o face o dată în viață. Iar, datorită structurii casei pasive, cheltuielile de funcționare a clădirii scad evident, astfel amortizarea investiției realizate este făcută într-un timp mai scurt.
Acest tip de construcție nu este o simplă marcă comercială, ci este un concept nou, un alt mod de a construi.
Casa pasivă nZEB este o gospodărie independentă energetic ce implică folosirea pasivă a energiilor ambiante (radiația solară prin ferestre) și a surselor de căldură interne (aparate electrice și locuitori) ce sunt suficiente pentru menținerea în interiorul clădirii a unei temperaturi agreabile, pe tot parcursul anului.
Astfel, casa pasivă este cu adevărat eficientă energetic, este confortabilă, rentabilă și ecologică. Este o casă perfect etanșă, cu transfer termic aproape zero (nZEB), care atinge și menține echilibrul termic dorit printr-un consum mic de energie.
Aceasta se poate construi în orice zonă/formă de relief, fără să fie necesare utilităţi (apă, energie, gaz).
Casa pasivă din lemn este viitorul, este respectul pentru natură şi om, este casa care nu poluează şi nu consumă. Spre exemplu, în Franţa anului 2024 nu se vor construi decât case pasive, având în vedere epuizarea rezervelor de gaze naturale.
Conceptul de construcţie nZEB asigură sustenabilitatea în dezvoltarea şi continuarea societăţii umane, este confort, este economie, este darul naturii pentru om şi darul omului pentru natură.
1. Într-o casă pasivă, se observă o reducere semnificativă a cheltuielilor.
Comparativ cu o casă clasică, a cărei factură la energie tinde să crească progresiv, economia de energie a unei case pasive din lemn este de 75-80%. Astfel, necesarul de energie extern este mai mic decât în cazul unei case normale datorită utilizării maxime a următoarelor surse de căldură:
- Căldura emanată de corpul uman
- Căldura emanată de aparatele electrocasnice
- Căldura provenită din activitățile efectuate în locuință
- Căldura Soarelui – de aceea tâmplăria trebuie orietată spre sud
- Căldura provenită din pământul pe care este amplasată casa
Motivul principal al eficienței energetice constă în izolarea termică a fundaţiei, a pereţilor şi a structurii, prin utilizarea materialelor de izolație și a tehnologiei fără punți termici. Astfel, costul facturii la energie va scădea de 10 ori față de cea emisă pentru o casă tradițională. Cu alte cuvinte, în cazul unei case obișnuite, întreținerea anuală poate ajunge în medie la 450 euro, în timp ce, pentru o casă pasivă aceste cheltuieli nu depășesc 100 euro.