Miturile unei case de lemn. Clarificări și explicații.
Circulă nenumărate mituri și idei preconcepute cu privire la casele din lemn, informații ce împiedică persoanele dornice să-și construiască o astfel de casă din îndeplinirea propriului vis. De-a lungul timpului am auzit destule astfel de idei cu privire la construirea sau mentenanța unei case din lemn și dorim să clarificăm câteva aspecte ce pot fi vitale în luarea unei decizii de alegere a viitoarei locuințe.
Casele de lemn sunt mai ieftine
Persoanele care nu sunt încă familiarizate cu tehnologiile moderne și costurile pe care le implică construirea unei case de lemn consideră că o construcție de acest gen este mult mai ieftină decât o construcție realizată din beton sau BCA. Acestea ajung să renunțe la visul lor de a avea o astfel de casă atunci când își dau seama că diferența dintre aceste tipuri de construcții este minimă, când de fapt, casele din lemn ajung să fie în timp mult mai ieftine decât casele standard deoarece investiția realizată este recuperată în timp.
Focul este principalul inamic al caselor din lemn
Materialele folosite în construcția unei astfel de case au proprietăți ignifuge, iar soluția cu care lemnul este tratat întârzie aprinderea sa cu aproximativ 90 de minute. De asemenea, instalația electrică este construită de așa natură încât nu permite declanșarea unui incediu, datorită decuplării alimentării generale la cea mai mică scânteie. Dar, pentru a menține protecția maximă a clădirii, lemnul trebuie tratat cu soluția ignifugă în mod repetat, la anumite perioade de timp.
Acarienii sunt inamicul secundar al caselor din lemn
Lemnul folosit în construcție este tratat și insectofungicid. De asemenea, insectele își fac apariția în lemn doar în prezența umidității, atunci când lemnul este în contact direct cu solul. Dar, din momentul în care bușteanul a fost tăiat, contactul cu solul a fost întrerupt, iar umiditatea scade treptat, astfel încât în momentul finalizării casei, aceasta este sub 5%.
Lemnul scârțâie
Acest fenomen își face apariția doar în momentul în care lemnul nu a fost suficient de uscat, când nu este perfect îndreptat sau când îmbinările dintre piese nu sunt perfecte, existând astfel posibilitatea mobilității pieselor. Ceea ce nu se întâmplă în cazul caselor construite de DornaEcoHouse. Meșterii noștri prelucrează lemnul cu răbdare și conform standardelor în vigoare pentru a fi evitat orice viciu de construcție.
Casele de lemn sunt potrivite doar pentru construcții temporare
Din contră. Lemnul este unul dintre cele mai durabile și versatile materiale. Tocmai de aceea, se pretează pentru construcții permanente, precum cele rezidențiale sau cele de vacanță. Respectăm etapele și procesele de prelucrare a lemnului – uscare, rindeluire –, triere și tratare pentru a-l transforma din material brut, într-unul din cele mai versatil material de construcție. De asemenea, lemnul are un comportament elastic, având o capacitate de absorbție a șocurilor mecanice ce nu permite apariția deformărilor și crăpăturilor.
În eventualitatea în care există și alte informații neclare cu privire la casele din lemn pe care nu le-am curprins în acest articol, ne puteți contacta pentru a vă răspunde detaliat.